EMDR staat voor "Eye Movement Desensitization and Reprocessing" en is een volwaardige en effectieve psychotherapeutische behandelmethode.

Wat is EMDR?


Vertaald betekent EMDR: “door oogbeweging de emoties van een ingrijpende gebeurtenis(sen) ontladen en de betekenis opnieuw verwerken“. 


Iedere gebeurtenis die als herinnering een blijvend negatief effect op iemands leven heeft wordt binnen de psychologie traumatisch genoemd. Typisch voor een traumatische herinnering zijn de heftige emoties, de levendige beelden en de fysieke (stress) reacties daarop. Deze herinneringen worden telkens weer geactiveerd in situaties die lijken op situaties tijdens de traumatische gebeurtenis. Zo kan later een geluid dat je hoort, een geur die je ruikt of een beeld dat je ziet de beelden en de gevoelens aan die gebeurtenis weer levendig terug brengen. Inclusief alle lichamelijke reacties van toen. 


Een trauma kan zich op elk moment, in elke fase van het leven voordoen. Gebeurtenissen in de levensfase van 0 – 4  jaar hebben een andere impact. In deze fase spreken we van vroegkinderlijk trauma en hechtingsproblematiek. De conclusies die het kind vervolgens over zichzelf en de wereld trekt, vormen overtuigingen en houdingen waar chronische stress uit ontstaat. In de loop van de tijd en het leven ontstaan hier naast de mentaal – emotionele effecten ook negatieve lichamelijke effecten. 


Behandelmethode 


Bij EMDR worden elementen van verschillende gangbare therapievormen gecombineerd met snelle beurtelings links en rechts stimulatie via visuele-, auditieve – en kinesthetische stimulatie. Dit zijn oogbewegingen, geluiden via het gehoor en zachte tikjes tegen de buitenkant van de knieën. Zo wordt de informatieverwerking in het brein gestimuleerd waarmee de gestagneerde verwerking alsnog kan plaatsvinden.


Een kleine greep uit de klachten die met EMDR al succesvol zijn behandeld.


▪ Nare ervaringen uit het verleden

▪ Traumatische ervaringen

▪ Ongedefinieerde angstklachten

▪ Ongedefinieerde gevoelens

▪ Nachtmerries

▪ Oorlog, geweld, overval ervaringen

▪ Angstgerelateerde gevoelens

▪ Zelfbeeld klachten

▪ Zelfvertrouwen klachten

▪ Paniekaanvallen

▪ Allerlei angsten en fobieën

▪ Depressieve klachten



Belangrijk in de therapie is om samen te kijken waar de klachten ontstaan zijn of wat de gebeurtenis of gevoelens nu met je doen. Samen met de therapeut wordt gezocht naar de mogelijke oorzaak. Ook als er geen duidelijke oorzaak is maar wel de klachten, dan kan EMDR succesvol toegepast worden en wordt er samen met de therapeut een behandelplan opgesteld.


Door de klacht vanuit meerdere mogelijkheden te benaderen is de kans op het verminderen van de klachten het grootst.



Hoe werkt EMDR?


Dat EMDR werkt bij nare herinneringen, bij nare gevoelens of trauma’s lijdt geen twijfel. Er bestaan inmiddels meer dan 23 gecontroleerde wetenschappelijke onderzoeken naar de effectiviteit van EMDR. Dit maakt EMDR op dit moment de meest geëvalueerde behandeling op het gebied van trauma verwerking. 


Kort geschetst houdt de geprotocolleerde behandeling het volgende in:


De therapeut zal vragen de nare herinnering(en) te beschrijven (vertellen) waarbij mogelijke bijbehorende beelden, gedachten of gevoelens, die met de hulpvraag betrekking hebben besproken worden. Deze informatie is nodig om de juiste EMDR methodiek toe te passen.


Gevraagd zal worden om de ervaringen vanuit het “hier en nu” te belichten en te bespreken of / en welke emotionele gevoelens en lading deze ervaringen nog hebben. Na alles goed in kaart te hebben gebracht zal er met het verwerkingsproces gestart gaan worden. 


Dit informatie verwerkingssysteem in het brein wordt gestimuleerd door met de ogen de hand van de therapeut te volgen en door bilaterale audio stimulatie (toon-klikjes via de koptelefoon). Soms zal de therapeut op de knieën of handen zachte tikjes geven. Uiteraard enkel en alleen met toestemming. Na het behandelplan besproken te hebben zal de therapeut uitleg geven hoe hij of zij werkt en geeft altijd een korte uitleg of de werking van het brein en EMDR.







Maak afspraak